Opbouwen van een olie koeler op YZF 250

Verschillende toeleveranciers leveren een extra oliekoeler voor bekende merken viertakt cross motoren, waaronder onze eigen TMV in Veghel.

Voor het afstellen en tunen van de motor van Rick Folkers uit het Gebben-Hydrowear team (hetgeen bij onze firma is gebeurd) was er één bij de onderdelen gevoegd.

29-12-2011-folkers-oile-02 29-12-2011-folkers-oile-01Volgens de instructie moet deze bij de Yamaha YZ 250 achter de rechter radiateur gemonteerd worden aan de onderkant. Dat is dan snel gefikst zou je op het eerste oog zeggen, maar eigenwijs als we zijn, door schade en schande wijs geworden zijn we eerst eens resultaten gaan meten op de testbank. Met de huidige digitale temperatuur meting is dat een fluitje van een cent.

Hadden we echter de Oliekoeler op genoemde plaats gemonteerd misten we meer dan 50 graden koeling, mede omdat de lucht uit de warme radiator daar al gauw om de 75 tot 85 graden Celsius is. Met een buitentemperatuur van 20-25 graden, missen we dus genoemde 50 graden.

Na enig denk en paswerk en een nachtje slapen was er al snel een beter plaats gevonden en wel links boven op de radiateur. Hier krijgt de extra koeler wel de juiste koude lucht toegediend en functioneert het geheel wel naar behoren. Voor de YZF 250 moesten wat bevestigingen worden gemaakt (zie bijgaande foto’s) en een moesten we nieuwe langere slang monteren.