Geplaatst op door

Met zijn lijfspreuk “Alleen het beste is goed genoeg” is Henk Jager in 1981 een motoren bedrijf gestart in Heerenveen onder de naam He-Ja Motors.

Na twintig jaar bij de Batavus Tweewielerfabriek werkzaam te zijn geweest in ontwikkeling en research kwam de grote stap naar een eigen bedrijf. Daarvoor was eerst de opleiding van gereedschapmaker bij Philips Eindhoven afgerond. Vanuit de wedstrijdsport werd het bedrijf opgezet, zo werden in het begin praktisch alleen Motocross, Enduro en Grasbaan motoren verkocht, gebouwd en gerepareerd.

Zo werd er een eigen merk crosser gebouwd voor grasbaan en Motocross onder de naam HE-JA SACHS. In de motor werd ingezet in de toen uiterst belangrijke 50 cc klasse en later ook in de 125cc. Hiervoor werden motoren van het merk SACHS gebruikt welke in Heerenveen werden gemodificeerd (Tuning) voor het verkrijgen van meer vermogen en koppel.

Henk Jager vertelt: “Bij de Sachs fabrieken waren we destijds kind aan huis, en ik heb daar enige tijd in de motoren ontwikkelingsafdeling  gewerkt. In die tijd stapte daar ook ene Jan Witteveen als stagiaire rond. Bij de Sachs fabrieken hadden we alle medewerking, zo konden we daar toen al over de testbanken beschikken en samen met de ingenieurs de motoren doorontwikkelden. Er zijn daardoor ook tientallen kampioenschappen behaald.

He-Ja Motors is verder een tiental jaren importeur geweest van het bekende Engelse grasbaan en speedway merk GODDEN. Mede daardoor heeft men bij He-Ja veel ervaring in de viertakt tuning.

Inmiddels is HeJa Motorbedrijf verkocht en is Henk Jager in het voorjaar van 1999 in Assen begonnen met een geheel nieuw bedrijf waar in hoofdzaak gewerkt wordt aan sportmotoren. Dus terug bij zijn roots waarmee alles in Heerenveen ooit is begonnen.