Project Daytona 125 cc viertakt grasbaan

wk 2015 plzen 3Voor de grasbaan jeugd die in de toekomst willen rijden in de speedway en op het gras, met een viertakt Special 250 of 500 motor is de 125 cc als opleidingsklasse bedoeld.

Wim Kruit zijn zoon William (14 jaar)rijdt met een dergelijke Daytona motorblok in genoemde klasse.

Mooi detail is dat Wim zijn vader in de tachtiger jaren bij mij in Heerenveen (HE-JA Motors) de motoren voor Wim kocht en liet klaarmaken voor het gras.Tijdens een speedway wedstrijd in Veenoord trof ik dan ook drie generaties Kruit op de Baan aan.

Voor William maak ik al  de blokken voor seizoen 2014 en 2015.Mede door de goede ervaring met viertakt tuning zijn we afgelopen winter weer een stap verder gegaan om de motoren optimaal te tunen voor deze specifieke sport.

De motoren zijn voorzien van een vier versnellingbak waarvan er drie gebruikt worden, 2 en 3  om te starten en de vierde om de gehele baan te rijden. Hier hebben we al gelijk een moeilijk punt,en wel om met een 125 cc de bocht te rijden en het rechte stuk.

De meeste banen zijn zo uitgelegd dat het goed gaat, maar de rijder moet wel de snelheid er in houden.

Afgelopen winter zijn we dan ook nog eens goed door het hele blok heen geweest wat er in heeft bijgedragen dat ze nu goed aan de loop zijn. Alle wedstrijden in dit seizoen 2015 zijn dan ook als eerste afgesloten wat een zeer goed resultaat is.

Nog mooier en beter was het resultaat om het Wereld kampioenschap, waar een derde plaats werd behaald. Helaas is dit maar 1 wedstrijd dag dus alles moet kloppen op die dag en de derde plaats is een super resultaat voor William.